Знаете ли, че потупването по рамото се смята за сериозен гаф според протокола? 150 доброволци от цялата страна са изучавали тънкостите на доброто поведение и безнес етикета, за да не допускат подобни гафове с еврочиновниците, които са в България.

Младежите са част от доброволческия екип, който подпомага работата на иституциите по време на българското предсадеталство. Сред доброволците е и 20-годишната Гергана Колева. Крехката бургазлийка е избрана след като първо била препоръчана от Българския червен кръст.

„Има изискване да си завършил втори курс в университета, а аз все още не съм. За това се наложи от червения кръст да ме препоръчат като доброволец“, разказа Гергана. Тя е част от младежката организация от 13-годишна.

Младото момиче е държало изпит не само на български, но и на английски, и на френски език. "Това е едно от изискванията. Изпитват те и на езиците, които си посочил, че говориш в молбата за кандидатстване".

След като е одобрена, тя е трябвало да премине курс за оказване на първа помощ, по бизнес етикет и протокол. „Едно от нещата, които не можем да си позволим да правим, е да задаваме лични въпроси за религията например“, обясни Гергана. Освен това на доброволците им било обяснено, че ако видят известен политик или личност, то не трябва да хукват към него по никакъв повод.

„Той трябва да дойде при теб. Също така, той трябва и да ти поде ръка, за да се поздравите. Нищо, че ние сме по-малките и не сме на толкова висока позиция“, разказа още красивата бургазлийка.

От следващия месец тя ще прекарва дните си основно в НДК където е разпределена като доброволец. Ще съчетава практическата работа с европейските политици и изпитите по политология.

Именно следването е и една от причините да се запише като доброволец. Смята че така ще има възможност да опознае от първо лице светът на голямата политика.