С тържествен коктейл-заря строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи отбелязаха 140-та годишнина от Освобождението на България. Тържеството по повод Националния празник – 3 март, се проведе за 25-и път в хотел “Мираж” в Бургас.

Сред официалните гости бяха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев, директорът на Морска Администрация – Бургас Живко Петров, президентът на Бургаски свободен университет проф. Петко Чобанов, народни представители, общински съветници от Бургас и Несебър, бизнес-партньори и др.

В изключително емоционално и въздействащо слово Йордан Динев поздрави гостите и заяви, че «3 март е свята дата за всички българи, защото на тази дата България се появява на политическата карта на Европа с много кръв и жертви, които е дала за тази свобода».

Той призова на този ден «да си припомним нашия дълг, това, което ни завещаха поколенията -  да пазим и почитаме българската памет. Да се преклоним като българи, да се гордеем като величав народ и да вярваме в силата на българския дух».

«3 март е вододелната дата, през която ние преминаваме с душевност, с много болка, с много кръв и страдания, за да стигнем до святата дума свобода», завърши Динев и предизвика бурните аплодисменти и адмирации на гостите.

В духа на българските народни традиции, тържеството започна с изпълнения на Ансамбъл „Странджа“ със солист Александра Димитрова, включващ традиционни народни песни и хора. Програмата, продуцирана от Богдан Томов продължи с изпълненията на бургаската вокална група „Фортисимо“ и изпълненията на трио Георги Дюлгеров, Даниела Павлова и Таня Иванова.

И тази година зрелищна заря озари небето над Бургас. Огнен метеорит, спуснат от покрива на хотела даде старт на внушителните пироефекти. Фойерверките бяха под формата на огнени шлейфове и брокатови ветрила на близо 450 м височина, а за финал специалистите от «Огнена Хризантема» бяха приготвили и такива в цветовете на националния трибагреник.