Ранчо в Странджа показва на бургазлии как да се хранят здравословно. Основният двигател на идеята е земеделският производител Михаил Михайлов. Частното му стопанство се намира в средецкото село Драчево. Купува терена през 2005 година от Строителни войски. Към днешна дата във фермата на Михайлов има 150 млечни крави и още 100 други подрастващи животни. Началото на стопанството започва със спретната къща за гости. Под нея има красива градина, детски кът, много зеленина и красиви ароматни рози.

Михайлов произвежда кашкавал и сирене в малка мандра, която е на няколко крачки от къщата за гости. Наесен в стопанството му ще заработи втора, по-голяма мандра.

Паралелно с това земеделецът е подписал договор с негов колега от Швейцария. Двамата ще произвеждат три вида сирена, характерни за трапезата на европейските граждани.

„Идеята ми е те да присъстват и на нашата маса, но на по-достъпни цени”, казва Михайлов.

Вече е подготвил няколко проекта, с които да доразвие фермата си.”Идеите и възможностите никога не свършват. В бъдеще ще се насоча и към други проекти, които да могат да затворят кръга на производството”, признава още бизнесменът.

Той обмисля в най-скоро време да изгради кланица и колбасарски цех. В стопанството му има 2 оранжерии, а скоро още няколко, които ще са отопляеми.

Собственикът на фермата е много горд и с фуражния си цех и плодовете, които отглежда. Създал е 70 кошера с пчели за опрашване на 25 декара ягоди и 500 декара малини.

Кравите в двора на Михайлов са внос от Унгария. Той ще закупи и 700 кози, половината от които от Франция, а останалите от Швейцария. Михайлов казва, че 2/3 от площта, която обработва е засята с фуражни култури, които имат сертификат за биологично производство.

„Всичко, което се произвежда като храна за животните е чисто -без пестициди и торове.  Като прибавим и пашата от април до юли, се създават условия за храна без други вредни вещества”, обяснява Михайлов.

Защо е важно за него хората да се хранят здравословно и откъде идва идеята за фермата, очаквайте в следващия материал по темата!