Богата спортна програма и атрактивни състезания, които ще привлекат не само любителите на колоезденето, но и истинските ценители на природата е предвидил клуб „Вело Царево“ за 2018 год. Клубът е създаден преди 3 години почти на шега, но вече има своето място в активния живот на морската община.

„Клубът съществува благодарение на амбицията на нашите колеги да развиваме спорта. Да привлечем максимално повече деца и да ги отдалечим максимално от компютрите и пороците“, разказва Стоян Чайков от „Вело Царево“. Над 20 са децата, които вече са неотменна част от живота на клуба. През тази година част от тях ще представят „Вело Царево“ и на различни състезания за любители колоездачи.

6 са състезанията, които царевският клуб организира. Сезонът ще започне с второто издание на „Царевската лига“. Това е многоетапно състезание за деца, при което се проверява тяхната ловкост. Предвидени са различни събития в училището, стадиона и морската алея. Лигата ще е през целия месец април, а финалът е предвиден за месец май. Победителят пък ще има възможност да се включи във вело поход до Ченегене скеле, където ще се пренощува.

Следва „Предизвикай Странджа“. Това състезание е в два етапа. Организаторите са подготвили два маршрута. Единият е с дължина от 30 км, а другият е от 50 км. Трасетата са в Странджа планина и околностите на Царево. Едно от най-атрактивните състезания ще е „Огнените пътеки на Странджа“. Това ще е маратонско трасе от 62 км, което минава през селата Българи, Кости и Бродилово.

Любопитното тази година е, че по същото време ще се проведе и двудневно колоездачно състезание за шосейни велосипеди. То е част от „Черноморската лига“, а етапът в Царево ще е на 2 и 3 юни, когато се провеждат и „Огнените пътеки“. „Така ще се получи състезание в състезанието. Подобно нещо се случва за първи път в Царево, а смея да твърдя, че се случва и за първи път на юг от Бургас“, обясни Чайков.

„Вело Царево“ отново ще се включи и в инициативата „Живей Активно“. Това е събитие, в което се включват много спортни клубове в града, а велосипедистите са едни от най-активните. Финалът на състезателния сезон за „Вело Царево“ ще бъде през септември когато се провежда „Рибо вело“. Състезанието е част от любимия на царевци и гостите на града Рибен фестивал.

 

Снимка: Вело Царево