Президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията с отказа си да състави служебен кабинет, смята преподавателят по право в Софийския университет доц. Атанас Семов. Според него обаче има риск бъдещият служебен кабинет да управлява доста дълго. За Семов основният закон на страната трудно може да бъде нарушен, защото има много празноти и по много важни въпроси не казва нищо, пише Днес.бг.

"Решението на Росен Плевнелиев е малко като снега в Сахара – наглед абсурдно, но напълно възможно“, коментира той пред Нова тв.

"Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Тя предполага такова да се назначи във връзка с насрочването на избори. Сегашният президент не може да насрочва избори и да разпуска парламента. В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет. В този смисъл неговото решение беше на ръба на Конституцията, но не противоконституционно”, обясни Семов.

От друга страна пък новоизбраният държавен глава Румен Радев встъпва в длъжност на 22 януари и дотогава от него не може да се иска нищо.

"Оставете човека да свикне с функцията да се подготви за тежката отговорност и не искайте от него да осъществява действия, които не му се полагат сега”, призова преподавателят по право.

По думите му по-същественото е, че от една страна, беше логично сегашното правителство да доработи края на годината, тъй като има важни административни актове, които трябва да бъдат приети.

От друга страна, бъдещото служебно правителство може да управлява доста време.

"Много е възможно служебният кабинет да управлява до началото на юни, ако продължи бавенето и отлагането на избори. Новият президент спокойно може да назначи избори още февруари”, коментира Атанас Семов.