Парламентарната република атрофира. Това обяви по време на пресконференция президентът Румен Радев. Той заедно с вицепрезидента Илияна Йотова дадоха отчет по повод първата годишнина от встъпването им длъжност.

„Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища“, заяви още президентът.

Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество.

„Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип“, каза още Румен Радев.

Накрая той благодари на своя екип, който е работил самоотвержено през цялата година. По думите му с Йотова са показали, че президент и вицепрезидент могат да работят заедно в екип.

„През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 заседание на Европейския съвет. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих“, заяви държавният глава пред събралите се журналисти.

Той отчете, че мандатът му започна с формиране на служебно правителство. По думите му кабинетът на „Герджиков“ е изпълнил безупречно основната си мисия. И изреди неговите заслуги - подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „София“, отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното правителство обаче побърза да я поднови, подчерта президентът.

"След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили, връчих мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА“, изтъкна Радев.

По думите му българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното.

„Проблемите на личния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакванията. Това, което не успях да свърша, бе да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Планът ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат“, отчете още държавният глава.

"В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС", изтъкна той.

И допълни, че основен акцент в работата му е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост.

Президентът добави, че голяма част от усилията му са били посветени на изграждане на ефективен антикорупционен модел. Радев декларира, че ще работи за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство.

„Цялата истина за КТБ гражданите очакват от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. България е в критичен момент от своето развитие. Председателството не отменя дебата. Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми“, каза още Радев.

Според него въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече.

 

Източник и снимка: Fakti.bg