Високо напрежение между местните и хора от вътрешността на страната тлее в царевското село Сименорец. Ядосана и измамена заради новия Общ устройствен план на морската община се чувства 72-годишната Станка Бърканичкова. Пред Gramofona.com жената разказа как преди няколко дни пред къщата й дошли две софиянки, които започнали да я убеждават да се подпише на лист хартия. И двете жени живеят тук през лятото, защото имат хотели и бизнес, през останалото време обаче са си в столицата.

„Казаха ми, че събират подписите на всички в селото, защото тук щяло се изгражда бежански лагер и щели да ни вземат гробищата. Често забравям очилата си и не успях да прочета на какво се разписвам, но после разбрах, че това е заради застрояването”, разказа пред екипа ни Бърканичкова. Според нея до напрежение в селото се е стигнало  заради твърдия инат от страна на хора, които не са от Синеморец. От години те имали хотели тук и сега отказвали да търпят конкуренция.

„Тук дойдоха хора от на майната си, застроиха грамадните хотели и сега не искат пред тях да се строи. Така обаче не може! Както те построиха, така искам и аз да строя! От къде на къде ти дойде тук, купи частната нива, вдигна 7-етажен хотел и сега не даваш пред теб никой да строи?”, пита още Бърканичкова. И допълни: „Вързаха ни с бежанците и гробищата. Подписахме се на доверие, а сега всички сме бесни”, казва още възрастната жена.

Репортер на Gramofona.com се срещна с  още хора от селото, които също признаха, че са били изглъгани като нея.  

Станка Бърканичкова е родена и израснала в Синеморец. 32 години е живяла в столицата. Била е управител на заведение. След пенсионирането си, се завръща в родното място и опитва развие собствен бизнес, който обаче пропада. Сега се надява да продаде нивата си, за да ремонтира дома си.