Собственикът на замъка в Равадиново Георги Тумпалов ще дари втория препис на Паисиевата история на Националния исторически музей. Първият вече заема специално място в църквата „Св. Вмч Георги” в Одрин. Тумпалов е избрал да дари първия препис на черквата в Одрин, защото счита, че градът се отличава с нея.

„Аз съм българин, а в историята Паисий е завещал да я преписваме и да помним българския народ“, каза пред журналисти в Одрин Георги Тумпалов.

Той бе посрещнат в църквата от отец Александър Чакърък, генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев, дипломати от консулството, турски и български журналисти.

Генералният консул на България в Одрин определи инициативата като родолюбива. „Църквата се посещава от много наши граждани, туристи и чужденци. И тъй като всички знаем, че История славянобългарска е символ на родолюбието и българщината, много се радваме, че преписът, който е направен точно от българите, вече се намира в българската православна църква в Одрин. Ще имаме грижата да я поставим на видно място, за да може нашите граждани да се запознаят с преписа, а в тази връзка да си спомнят за нашата героична история“, каза Васил Вълчев.

Замъкът „Влюбен във вятъра” поде инициатива за преписването на История Славянобългарска, така като е завещал на сънародниците си отец Паисий преди два века и половина.

Преписването се извършваше в параклиса на замъка с паче перо и мастило. В един от преписите са се включили 2000 души.