Хелоуин се отбелязва между 31 октомври и 1 ноември. Той е католически празник. Датира от V век преди Христа. Тогава в Келтска Ирландия свършвало лятото и празнували келтската нова година-Самхаин. Историята разказва, че на този ден умрелите през миналата година слизат на земята за да  търсят тела, в които да се вселят, а живите гасят светлините в домовете си, обличат се като вампири и обикалят къщите за да ги  прогонят.

През IV век след Христа Папа Григорий обявява 31 ноември за ден на вси светии-за прослава на всички християнски светци и мъченици. В Съединените Американски Щати празникът е пренесен отново от ирландски емигранти, търсещи убежище от глада в страната си. Обичаят да се дълбаят тикви с очи и уста идва от ирландката легенда за пияницата Джак. Той измамил Сатaната като го накарал да се качи на дърво, но после изрязал кръст на дървото, за да не може да слезе. Грешникът Джак и до днес обикаля да търси вечния покой в нищото, защото не бил приет нито в рая, нито в ада. Дяволът му дал въглен, който Джак сложил в изрязана ряпа. Американците разбрали, че тиква се дълбае по-лесно от ряпа и оттук започват и промените на самото празнуване.

В Обединеното Кралство Хелоуин е вторият по значимост празник след Коледа. Семействата се събират с приятели на шумни партита, всички облечени с костюми на дяволи, вещици, скелети и вампири. Гледат филми на ужасите или просто се веселят. ”Trick or treat”-  номер,  или лакомство”. С тези думи децата (също маскирани) обикалят чуждите къщи и искат лакомства. Ако не получат следва пакост или шега.

Миналата година никой не похлопа на нашата врата, но два дни валеше проливен дъжд и хората не си подаваха носа навън. А мой колега разказваше, че преди Хелоуин едно съседче си поискало лакомството, защото на празника щяло да е на почивка. Един месец преди Хелоуин  във всички магазини най-големите щандове са отрупани с костюми и аксесоари за празника. Хората купуват от всичко: тикви, свещници, фенери, черепи и скелети, декорации, бонбони и сладкиши, за да зарадват дечурлигата.  За тях празникът започва още в петък. В предпоследната седмица, когато могат да отидат маскирани или с ежедневни дрехи на училище без задължителната униформа. В събота и неделя, пак в предпоследната седмица големи вериги организират забави, игри и почерпки за малките.

Разбира се, кулминацията е на 31 октомври, когато приятелски тълпи обикалят кварталните къщи, за да прогонват духове и получат сладки. Идеята е да изглеждат страшни в костюмите си, но те повече крещят, а благородната надпревара, коя група ще получи повече лакомства, се обезсмисля след първия половин час, защото човек се насища първо с очите.

Веселието продължават пораснали тийнейджъри и обикновени гуляджии, които обикалят централните улици, за да гонят духове или самите да се превръщат в такива след няколко изпити бири, разбира се под усилена полицейска охрана.

Англичаните обичат да са маскирани. Всеки уикенд виждам повече и по-шарени прототипи на приказни, анимационни и филмови герои. Цели компании се обличат с една идея- "Робин Худ", "девицата Мериан", "Съсльото", "Батман", "Робин с Жената котка", "Спондж Боб", "Робокоб", булки, абати, мъже-монахини, пирати и неандерталци само с една препаска, но не на очите.

Българите, изключая нашите деца, които посещават английски училища не празнуваме Хелоуин. Ние се веселим  у дома с приятели. Пием, пеем и плачем за БЪЛГАРИЯ както на всеки празник.

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е на 53 години от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.