С Георги Чакъров Ви разказахме за културното наследство на маите, Канкун, Мексико сити и любовта му към Джули, която от пет години носи неговата фамилия.  Сега ще Ви представя Хулиетa Чакърова и ще поговорим за ацтеките, Георги, любовта и интересната й професия на skin care асистент. 

Това, че си трето поколение Маи няма да попречи да ни разкажеш за ацтеките надявам се. 

- Аз съм от поколението на Маите, а Мексико е люлка на великата пре-испанска култура.  Теотиуакан, Олмеки, Толтеки, Сапотеки, Ацтеки и Маи- всяка една от тези велики култури живее и присъства днес в нашия език, в нашата храна и в сърцето на всеки един Мексиканец. 

Ацтеките са успели да построят най- голямата империя в Латинската Америка. През тяхното време те издигат огромен град от палати, пирамиди и храмове във водата. Те имали система от канали-плаващите  острови Чинампас. На тези острови са отглеждали царевица, която  растяла 6 пъти по- бързо, защото се напоява отдолу с водата от езерото. Такова езеро e Сочимилко,  можете да го видите, ако дойдете в Мексико. Имали са собствени богове. Главно божество е било КЕТЦАЛКОАТЛ.  

С Георги се срещате на летището в Мексико Сити, където работиш, когато не пътуваш. Той сподели, че първо се е влюбил в очите ти. Ти как и кога се влюби в него? 

- Има хора красиви като звезди, защото носят в себе си чиста душа, радост, любов и прекрасна енергия. Няма значение какво той получава, неговото сърце познава само любовта. Неговите очи са най-красивите очи, които някога съм виждала. Душата ми разпозна неговата...Месеци след като го срещнах, не знаех нищо за него, продължавах да работя и да тая образа му в съзнанието си. Човекът, когото срешнах, беше вече в сърцето ми. 

Какъв човек е Георги? 

- Георги е много честен човек с невероятно щедро сърце. Човек, който знае напълно какво иска от живота и знае, че ние хората създаваме наш собствен рай, или ад на земята, с изборите, които правим. 

Какво за теб е той и любовта? 

- Трудно е за обяснение. Аз съм завършена и самостоятелна личност, както и Георги. И все пак, знаейки че мога да живея сама, факт е, искам да споделя живота си с него. Ще има добри и лоши моменти в съвместния ни живот, но любовта, която има между нас ме кара да се чувствам силна и готова да посрещна всичко, което ни предстои...Без смъртта  и въпреки това аз ще го обичам до края на дните си. 

Георги винаги успява да ме изненада, понякога дори с мълчаниe. Ако съм имала лош ден, просто с присъствието си, с усмивката си, без да казва нищо може да трансформира този лош ден в един от най-добрите в живота ми. Благодаря на Господ  за най-прекрасния подарък, който съм получавала до сега Георги- моята сродна душа на земята. Моля Господ да ме дари с дълголетие,  за да изживея повече приключения с него. 

Омъжваш се в Мексико, правите и църковен брак в България, въпреки че си католичка. Какво мислиш за България, нашата религия и обичаи ?  

- Аз съм католичка и православна християнка...Аз съм там, където е Бог. Господ не е създал религиите, най-важно е къде си едно с него. Oмъжих се в църквата „Свети Георги” в България. Венча ни Панайот Чакъров -чичото на Георги, който беше Ставрофорен свещеноиконом и изпълняваше длъжността Архийерейски наместник на Сливенския владика.  

Церемонията беше една от най-красивите. Дори неразбираща езика, успях да разбера значението. На този ден сърцето ми бе готово да избухне, изпълнено с любов и благодарност. За нас католиците церемонията е много важна. За католиците бракът пред Бог се зачита само веднъж в живота. Важно е, когато се ожениш да получиш благословията на Бог, защото това означава, че правиш Бог част от своя живот във важен за теб момент. 

Говорейки за европейската култура, в частност за българската намирам много неща, които ми харесват: например празниците за Свети Георги на 6-ти май и същото име на църквата „Свети Георги”, в която се оженихме в Ямбол;  празненствата за Великден и боядисването на яйцата, или момента в който си казваме ,"Христос Воскресе" и отговаряме "Воистина воскресе"; скачането на мъже в ледена вода и танците около и върху огън. За да опозная културата пътувах до много различни места: Бачковския манастир, Родопите, Асеновградската крепост. Аз съм много впечатлена от красотата на България, както природата така и културата по начина, по който я опознах и разбрах. 

Мисля че за латиноамериканец това е страхотно туристическо място. Трудната част е езикът, който сега разбирам повече, отколкото в началото. Огромно впечатление ми направи пещерата Дяволското гърло и любовната история за сълзите на Орфей, които можеш да пиеш, за да запазиш любимия си човек завинаги. Ягодинската пещера и Родопите са невероятни места, красотата на България няма граници. Като видиш реките, планините, малките селца и големите градове те карат да вярваш, че българите са работили, когато Господ е създал света и е запазил малко кътче от Рая, където да живеят всички българи. 

Какво мислиш за Бургас? 

- Обичам Бургас по същия начин, по който обичам  България и българската култура. Няма как да опиша чувството да се разхождаш около Черно море. В малките градчета като Созопол или Несебър, или да обядваш на остров Света Анастасия. Красотата на този регион е невероятна. 

Имаш ли любима българско ястие и можеш ли да го приготвяш? 

- Говорейки за ястия, съм влюбена не в едно и две. Не можеш да намериш  шопската салата, сиренето, шкембе чорбата и лютеницата в Мексико. Научих да правя шопска салата, салата чушки и лютеница. Георги ми готви дробчета, дроб сърма, мусака, кюфтета, кебапчета, таратор и боб чорба. Някой неща са трудни за готвене, защото българското сирене и кисело мляко са незаменими. 

Говориш свободно няколко езика: английски,  френски, португалски, испански и пиаменто ( езикът, който се използва на Карибите и е смес от 40 езика и диалекта). Какво мислиш за българския език? 

- Какво направих в началото когато за първи път срещнах Георги на летището? В началото когато го срещнах мислех, че е от Европа, но до този момент никога не съм си и представяла, че е от България. И когато го попитах говори ли френски, а той ми отговори НЕ, го попитах, разбира се на английски- откъде е. И когато ми отговори, че е от България, бях много изненадана, защото знаех България като една от най-силните страни производител на розово масло в козметичната индустрия, пряко свързана с моята професия.   

След това го попитах какъв език говорите в България и той ми отговори-български. Веднага след това му казах-кажи ми нещо на български и той ми отговори-благодаря. В този момент даже не можех да произнеса тази дума, но след първото си посещение в България и живеейки с него почти 5 години съм способна да разбирам повече български отколкото говоря. Сега знам, след като започнеш да разбираш славянския език, всичко ще се получи много по-лесно. Първият път, когато бях в България разбирах малко какво се говори, вторият път разбирах повече и говорех малко повече и със сигурност, ако живеех там щях да уча все повече и повече.

Със сигурност до този момент съм научила - здрасти, благодаря и други, включително моите любими думи като - наздраве с добри приятели и студена ракия, която наистина ми харесва заедно с шопска салата, кюфтета, кебапчета, шкембе чорба и белени чушки. Българската кухня е невероятна, а ракията питие, което и не съм си помисляла, че ще опитам някога, но наистина ми харесва, макар че по принцип не консумирам алкохол. Говорейки за думите които съм научила и които използвам с Георги любимите ми любовни думи са: обичам те много мой съпруг; моя голяма любов; завинаги твоя съпруга; целувки; целуни ме; дай ми голяма целувка; липсваш ми много. А също и Господ да те благослови.   

Имаш изключително интересна професия. Дерматолог си и интернационален представител на Lancôme за Карибите и Латинска Америка.  От 25 години се грижиш за красотата на жените. Самата ти изглеждаш превъзходно. Какво ще посъветваш бургаските жени, как да постигнат твоето съвършенство? 

- Да, аз работя в този бизнес 25 години, но изключително за Lancome последните 16. Mоята работа наистина е страхотна да помагам на всяка една жена да контролира своята красота. Честно казано мисля, че за да се постигне красотата във всяка една жена по света, просто трябва да бъдеш постоянен. Да ползваш своя овлажнител всеки ден, а след 30 да се ползват продукти против стареене на кожата като серум за лицето и за очите, за да я поддържат млада. Също и кожата винаги да бъде чиста.   

Аз съм на 54 години. Има ли серум или крем , който да ме направи да изглеждам на 34? 

- Определено един от най удивителните и мой любим продукт като резултат и технология е Absolue L' Extrait за всякакъв тип кожа, даже включително и най- чувствителната, за всяка възраст. Имам в предвид за всеки един, който търси да постигне веднага изключителни резултати.   

Поговорихме за всичко, но нека се върнем на любовта и вашата красива приказка, която се надявам да няма край. Ако ти си Жулиета Георги ли е твоят Ромео? 

- Да, Георги е моят Ромео и се надявам един ден като част от нашите приключения да посетим къщата на влюбените Ромео и Жулиета и да изпишем нашите имена на стената. Аз със сигурност ще направя снимка на имената ни върху стената. А защо не и да отидем до Бристол и да заключа моето обещание към Георги-моята усмивка да бъде само за него до края на живота ми.   

Ще благодаря на Джули за отделеното време и ще ѝ пожелая да заведе своя Ромео във Верона- града на влюбените  и в Бристол, за да заключат с катинар любовта си на моста на влюбените. 

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е на 53 години от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.