Соня Бозева е на 43 години.Умна, образована, възпитана и не на последно място - смела. Работихме в търговска фирма и помня как в деня, в който взе шофьорска книжка, подкара служебен автомобил по Южното ни Черноморие, все едно винаги го е правила. Соня завършва Немската езикова гимназия ,"Гьоте" в Бургас и история в Софийския университет ,"Свети Климент Охридски".

След завършването е била учителка за кратко в града ни. Животът случайно я срещна с позната, която работи като търговски придставител. Също случайно, по обява във вестник започва във фирма "Олинеза” и навлиза в света на търговията. До миналата година е била регионален мениджър в търговска компания. 

С годините и навлизането на големите вериги търговията стана трудна за обикновените производители и търговци, а за дистрибутори и мениджъри, очакванията и изискванията нараснаха. Тази ли беше причината да заминеш за Германия?

-  Да, това е една от причините.Но има и друга - аз съм авантюрист по душа. В определен момент от живота, човек иска да промени всичко. 

В началото на 2017 г, след дълго колебание,  решаваш да заминеш по настояване на твои приятели. Но работата, която ти предлагат, не е подходяща за теб. Два месеца ти се опитваш да се справиш. Когато си на предела, отчаяна и в пълна безизходица, срещаш любовта. Освен добър, отзивчив и състрадателен, какви други качества притежава настоящият ти приятел?

-  Умен и забавен.Освен това е и хубав. Той беше първият човек, който отговори на молбата ми за съдействие в групата за взаимопомощ на българите в Германия, дори ми намери жилище в града, в който живеех.  В Германия знаеш ли езика, Бюрото по труда те обсипва с предложения за работа. Големият проблем е намирането на квартира .

Работиш като домакин в болница. Казваш, че няма такава позиция в България. В какво се състои работата ти?

-  Така наречената служба "Hauswirtschaft " отговаря за храната, напитките, спалното бельо на пациентите, болничните консумативи (ръкавици, защитно облекло, превързочни материали и т.нат.). 

Имаш преки наблюдения върху немското здравеопазване. Различава ли се от българското?

-  Разликата е огромна. В Германия се отделя голямо внимание на пациента. Храната е качествена. Медицинският персонал е строго разграничен. Например във всяко едно отделение има хигиенист (който мие подовете, санитарните възли и бърше праха), има медицински персонал ,който помага за раздвижването на пациентите, има домакин (като мен) ,мед.сестри, които се грижат освен за манипулациите, но и за личната хигиена на пациентите.

Системата е отлично организирана и добре работеща. В болниците се грижат не само за тялото, но и за духа. Свещениците са навсякъде, библии има във всяка стая. Психолозите са всеки ден в отделенията.  

Какво харесваш в Германия и в германците?

-  В Германия можеш да бъдеш всякакъв и всички институции работят в полза на хората. Самите германци са точно като нас българите. Ако могат ще "изклинчат" от работа или ще оставят някой друг да я свърши. Нищо човешко не им е чуждо. 

С Костадин общувате пет месеца преди да се видите за пръв път. До скоро ви деляха 600 километра, но сега живееш при него в Хамбург. Той ли е половинката, която всеки търси? Твоята половинка?

-  Да, Костадин е моят мъж - мечта. Човекът, който винаги ме разбира. Широко скроен, креативен и усмихнат. 

Разкажи ни за Хамбург - града, в който сбъдваш мечтите си…

-  Хамбург - това е мегаполис. Тук се чувстваш като у дома. Самият град е разположен  на р.Елба и изглежда приказен нощем. Има Международен морски музей с изключително ценни екземпляри, Зоологическа градина, Музей на миниатюрите и Салон на изкуствата.

Девизът на Хамбург е: Нека свободата, която са извоювали предците ни, да се предаде на следващите поколения.  

Соня започва да пише нова страница в своя живот на ново място с други хора. Да ѝ пожелаем щастие и любов. Любов завинаги!

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е на 53 години от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.