Той е на 35 години, родом от Бургас, живее в София. Има бакалавърска и магистърска степен по IT технологии от Софийския университет. Носител на наградите „Млад предприемач на годината“. Също и „Next Generation предприемач“, което е конкурс на в. Капитал. А през 2014 година става част от селекцията на Дарик радио в класацията им 40 до 40. 

Развивам софтуерната компания Lab08.com, председател съм на българската Стартъп фондация и съм създател на най-голямата ИТ общност в България – DEV.BG. За успехите си в сферата на информатиката бях удостоен с множество награди за постиженията на национални състезания и олимпиади, но най-значимата е титлата лауреат в областта на информатиката от Министерството на образованието.

За предприемачеството
Предприемачеството е изключително трудна дисциплина. Четейки интервюта или статии на успешни предприемачи изглежда като че ли някой е извадил голям късмет или че му е хрумнала някаква идея, и те нещата са се получили ей така, почти на шега. Но истината е, че зад всеки успешен стартиращ бизнес стоят хиляди часове бачкане и много себеотрицание. Няма бизнес без яко бачкане, пот и много труд. Има много рискове, има разочарование и загуби. И около 1 на сто предприемачи успяват да направят успешен бизнес. Така че не е никак не е лесно, но е постижимо.

Създава интернет видео шоу за развитието на успешен бизнес
Видео шоуто го направихме аз и екипът на фондация Стартъп. Идеята ни бе да можем да покажем, някои от най-важните въпроси, които стоят пред всеки начинаещ предприемач. Обсъждахме теми като това как се раждат идеите за бизнес, от къде да намерим финансиране за бизнес, как да привлечем екип и от къде да започнем. Шоуто имаше над един милион гледания и видяхме много предприемачи, които почерпиха вдъхновение от самото предаване. Целта ни беше изпълнена - да покажем, че бизнес в България може да се прави и на този етап не планирам втори сезон, но заедно с фондацията правим събития, конференции и много обучителни инициативи в различен формат.

Едва ли има зрители, които единствено благодарение на Стартъп шоуто са успели да направят своя бизнес. За развитието на успешен бизнес се изискват адски много неща и едно предаване само по себе си не може да си преписва заслугите за успеха на някои предприемачи. Но от това, което виждаме като резултати сме сигурни, че много хора са почерпили вдъхновение и се надявам да са научили поне малко от шоуто.

БГ бизнес с българо-датска компания
Една от моите фирми Комфо е българо-датска, защото създателите на фирмата бяхме четирима съдружници и двама от тях бяха датчани. Но не може да се каже, че има каквито и да са инвестиции от Дания. Компанията я развивахме постепенно и през първите 4 години единствените приходи бяха от клиенти, на които сме успели да продадем нашите услуги и продукти. Така че не може да се каже, че става дума за каквито и да са чужди инвестиции. Но в компанията успяхме да продаваме услугите и продуктите си на датския пазар, което силно го препоръчвам на всеки. Производство в България и продажби в западна Европа е много добра формула.

Бизнес в родния Бургас?
Бизнес решенията, които взимаме се уповават не само на това дали обичаме един град или не, а на това дали това е най-доброто бизнес решение.

Обичам Бургас, семейството ми е в Бургас и аз съм израснал там. Преди години се опитахме да създадем клон на компанията в Бургас, интервюираме много хора и в крайна сметка не успяхме да намерим дори един кадър, който да е подходящ и се отказахме. Бургас е чудесен град и ако имаше повече подготвени специалисти щяхме да създадем клон, но недостигът на подготвени кадри е огромен проблем в нашата сфера.

Не, бизнес може да се развие и в Бургас. Но да, в София има повече възможности.

Педантичност или бизнес
Не, стриктността всъщност много помага. Успешен бизнес не се прави със скатаване, лигавене или поспиване на дивана.

Няма формула за успешен бизнес. Ако имаше всички щяха да я прилагат.

Стив Джобс , Бил Гейтс или Ивайло Пенчев?
Определено Джобс!

Мечтите…
Те са свързани със семейството ми.

 

 

Снимка: Личен архив