Новоизбраните 22-ма членове на Висшия съдебен съвет стъпиха в длъжност на тържествена церемония в Съдебната палата, съобщи „24 часа“. Това е осмият състав на на кадровия орган на съдебната власт. В него има ярко бургаско присъствие в лицето на ръководителя на Окръжна прокуратура Бургас – Калина Чапкънова.

Родена в Бургас Чапкънова, тя завършва свободния университет в града със специалност право, пише Dnevnik.bg. Средният ѝ успех от семестриалните и държавните изпити е 5.86. Има юридически стаж над 20 години като е била асистент в университета, който е завършила. В системата на прокуратурата постъпва две години след завършване на образованието си - 1997 г. като постепенно е преминала всичките ѝ нива. От 2010 г. е избрана за за втори път за окръжен прокурор на Бургас.

Тя е наблюдаващ прокурор по делото за атентата на летище "Бургас" в Сарафово от 2012 г. Това досъдебно производство е описано подробно в мотивите за издигането ѝ за член на следващия съдебен съвет от депутатите от ГЕРБ. Причината - докато е наблюдавала това разследване, тя е била и шеф на прокуратурата, освен това била на трето място по разглеждани преписки сред колегите си. Награждавана е със служебна благодарност от последните двама главни прокурори - Борис Велчев и Сотир Цацаров, изтъкват още предложителите ѝ.

Владее на добро ниво английски и руски език. Становище в нейна подкрепа има от до. д-р Мария Нейкова, председател на Асоциацията на завършилите Бургаския свободен университет и бившия главен прокурор Борис Велчев.