Къде са парите, които Общината е платила за изграждането на трибуни до футболното игрище в „Парк Арена“? Това питат от БСП – Бургас. От документите по обществената поръчка ставало ясно, че за трибуните са преведени 708 хил. лева. Вместо тях обаче до спортния комплекс са изградени два паркинга и детска площадка. Трибуни нямало, защото имало недоволство от живеещи в „Славейков“, че публиката ще вдига шум и ще пречи.

„Двата паркинга са общо 2 хил кв м. Асфалтирането им и при най-високата цена не може да струва повече от 120 хил лв. Вярно, детската площадка е хубава, но и тя не струва повече от 20-30 хил. Дори и да закръглим сумата на 200 хил лв, къде са остналите пари?“, попита народният представител Николай Тишев. Според него Общината трябва да публикува заменителните таблици, които са задължителни при промяна в условията на един проект. От там щяло да стане ясно и къде са останалите половин милион лева, които в момента не излизат по сметките на БСП – Бургас

. Освен това социалистите са открили още едно финансово несъответствие, за което търсят становището на Общината. Първоначалната стойност на проекта за плувния басейн и спортните съоръжения към него възлиза на 16,6 млн лева. В последствие проектът поскъпна с още 1,5 млн. Допълнителните средства са, за да се укрепят металните конструкции към плувния басейн.

На питане на общинските съветници, от местната администрация са обяснили, че съоръжението е уникално и в хода на строителството се е разбрало, че трябва да се доукрепи за по-голяма сигурност.

„Уникално, уникално… Колко да е уникално?“, попита Тишев. Според него тук проблемът е, че първоначално за изграждането на закрития басейн са били предвидени около 5 млн лв. Поскъпването с 1,5 млн реално е 30%. Законът обаче давал възможност при извънредни ситуации, стойността на един проект да се увеличи с до 15 на 100. Според Тишев допълнителните средства би трябвало да се върнат на Община Бургас чрез застраховката, която се сключва при подобни проекти.

„Не ни интересува кой е архитектът или проектантът, но не е предвидил 30% от разходите. Все едно да проектира един стол с три крака. Няма такова проектиране. Милион и половина ние ги плащаме, това са допълнителни разходи, този басейн е с наши пари“, коментира Николай Тишев.

Gramofona.com потърси за становище и общинската администрация. „Няма да коментираме некомпетентните вариации по темата на БСП“, заявиха от пресцентъра на Община Бургас.