Бургаският депутат Диана Йорданова се изправя пред истинско професионално предизвикателство. Днес парламентът гласува тя да е новият зам.-председател на Комисията по финансов надзор. Така Диана Йорданова ще замени депутатската банка и ще поеме най-трудния и отговорен ресор в КФН – пенсионните фондове.

„Това е изключително предизвикателство, защото става въпрос за най-социално значимия ресор. Парите за пенсии на хората“, призна пред Gramofona.com Йорданова. Като най-важната и отговорна част в новата си работа тя определя това, парите на хората да бъдат разумно управлявани и така инвестирани, че не само да носят доходност, но и да бъдат в наличност след 20 и 30 години.

В работата си ще настоява за по-строг надзор. „Това е залегнало и в промените в Кодекса за социално осигуряване, такава е и европейската практика“, допълни Йорданова.

Втората задача, която си поставя в новата работа е повишаване на финансовата култура на осигурените лица. Това обаче е работа, която трябва да се свърши съвместно с бизнеса, смята Диана Йорданова.

117 от депутатите днес одобриха номинацията на Диана Йорданова. Шестима от народните представители гласуваха „против“, а 23-ма се въздържаха. Любопитен акцент е, че единственият депутат от БСП, който е гласувал в подкрепа на Диана Йорданова е бургаският й колега Петър Кънев.