Бъдещата зелена зона, която трябва да регламентира платеното паркиране в района на Морската градина, да работи и в почивните дни. Това предлагат общинските съветници от комисиите по устройство на територията и по екология.

Зелената зона трябва да работи от 1 май до 30 септември и да реши проблема с огромния наплив на автомобили през туристическия сезон. Идеята на общинската администрация е да се въведе платено паркиране от понеделник до събота.

Според съветници обаче в неделните дни ще настава хаос и проблемът, който и в момента съществува няма как да се разреши. Второто предложение е обхватът на новата зона да се разшири и в нея да се включат двата паркинга пред бл. 78 и 79 в к/с „Лазур“. „И в момента там се паркира трудно, ако те останат безплатни ще настане истински хаос“, коментира Николай Иванов от ГЕРБ.

Това предложение обаче не може да бъде гласувано на предстоящата сесия. Първо ще се изготви скица с новия обхват на платената зона и тя ще бъде качена в сайта на местния парламент за обществено обсъждане.

Живеещите в обхвата на бъдещата зелена зона ще могат да паркират срещу стикер. Неговата цена ще се изчисли на базата на годишните стикери, които в момента се плащат за синя зона. Цената им е съответно 43,20 лв. и 86,40 лв.

За зелената зона стойността трябва да бъде 5/12 от тези суми, обясни шефът на общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев.

Цената и начините за плащане при престой в зелената зона ще бъдат същите като при вече съществуващата синя зона за платено паркиране. Тя обаче ще е сезонна, а работното й време е предвидено да бъде от 11 до 20 часа. Идеята е, че майките с деца и възрастните хора посещават плажа преди обед и ако се придвижват с автомобил до там, няма да им се налага да плащат за паркиране.

Освен това от местната администрация са убедени, че са осигурили достатъчно варианти за алтернативен транспорт и бургазлии биха могли да стигат до тази част на Морската градина на велосипед или с автобус.