Моят дядо, лека му пръст много обичаше да пие вино, особено по празниците. Винаги ми казваше, че за да има добър вкус, бялото вино например трябва да се отвори в подходящия момент. Преди Великден ми разказваше и че едно от чудесата на Иисус Христос е превръщането на водата във вино. Тогава бях малка и не осъзнавах за какво точно става въпрос. С годините наистина разбрах, че за него пиенето на чаша-две вино е истинско удоволствие.Трябва да си призная, че нямам ни най-малки познания относно хубавото вино и често оставям на половинката да пазарува от древната напитка. Преди няколко дни срещах в Бургас една симпатична дама – Мартина Дуганова, която заедно със семейството си е превърнала помещение в центъра на града буквално в дом на виното.

Отваряйки вратите на магазин Енотека Wine&Friends, аз останах истински изненадана от това, което виждат очите ми. На красиви дървени рафтове пред мен имаше не една, две, десет, двадесет, а хиляди бутилки вино. Мартина ми заговори за почти всичко, което се намира в прекрасния й магазин и много бързо преминахме към кратка разходка в него.Признавам, че се притесних, за да не бутна нещо с тялото си от перфектно подредените стелажи.

Изборът на вина в Енотека Wine&Friends е не просто голям, а много, много голям. От едната страна на магазина има традиционни вина от избите в цяла България и Бургаския регион. От другата страна се виждат бутилки от най-големите вносители на чуждестранни вина в цял свят. Неусетно виното за мен се превърна в нещо повече от напитка. Чух и научих толкова много неща за нея, които сега искам да разкажа на всички. Не след дълго усетих и вкуса на някои от вината в устата си. Като това на най-новия совиньон блан от Марлборо, Нова Зеландия - “Forbidden Vines” на винарна Бабич. Бутилките са невероятно примамливи с външния си вид, а виното така леко и със страхотен вкус. Ако пожелаете да закупите една бутилка от него, веднага получавате като подарък още една бутилка Бабич, казват от магазин Енотека Wine&Friends.

Пътешествието в света на виното не приключи за мен с показването на бутилка-две от напитките. Разказите на Мартина могат да убедят дори и най-незаинтересования посетител, че пиенето на вино е не само удоволствие, а истинска философия. Във всеки ъгъл на магазин Енотека Wine&Friends видях и невероятно красиви кошници с бутилки, опаковани като подаръци. Веднага ми се прииска да закупя за най-добрата приятелка, за половинката, за родителите ми, за шефа, за съседа.

Разбрах, че от магазин Енотека Wine&Friends мога не само да си закупя бутилка от хубавата напитка, но и след работа да поканя колегите си на по чаша вино. Задължително към него екипът на Мартина предлага и страхотни сирена и мезета. Важно е да се каже, че надценка от собствениците не се слага за услугата, както в повечето заведения. В магазина на бургазлийката са влизали чуждестранни сомелиери и колекционери, търсещи редки марки вина. Разнообразието на напитки е както за изтънчените познавачи, така и за обикновените любителите на виното. Цените му са подходящи за хора с различни възможности. Тук можете да заплатите за бутилка наистина хубаво вино от 5 до 600 лева. Може да опитате още португалска ракия, а също и португалско вино. Продуктите, които специализираният магазин предлага ги няма в много от търговските обекти в Бургас. Няма ги и в супермаркетите.

Мястото, където прекарах повече от час, който ми се стори като цял ден, е най-доброто и за дегустации. Какво по-хубаво от това да вдигнете чашата, да я разклатите виното в нея и преди да отпиете, да се насладите на цвета на напитката под светлината на прожекторите. Винените дегустации в Енотека Wine&Friends се правят регулярно и събират не само професионалните винари. Магазинът е винаги широко отворен и за онези от бургазлии и гостите на града, които искат да опитат, усетят и насладят на белите, червените или розе вина.

Енотека Wine&Friends е място, където един усмихнат персонал всеки ден разширява листата си от приятели. За Мартина клиентът е не просто важен като клиент, той е човекът, който е винаги добре дошъл за съвет, консултация или обогатяване на познанията за предлаганите напитки. Мартина и нейният екип не само ще ви препоръчат хубаво вино, но ще ви напътстват с каква точно храна да го изпиете. Професионалистите ще ви научат не само да пиете вино, да дегустирате и да си говорите, но и да оцените закупената напитка. И не на последно място да сте сигурни, че това, което сте си напазарували, си е заслужило цената. Вратата се отвори и в Енотека Wine&Friends влезе поредният клиент. Оставям го в ръцете на слънчевата Мартина. Ако искате и вие да се запознаете с нея и да видите дома на виното в Бургас, може да го направите на адрес: гр. Бургас, улица "Христо Фотев" 20 А или онлайн:

За контакт - 089 444 4899