Изключително значими думи на Васил Левски са изписани на най-новия монумент, открит днес в Руен. Датата не бе избрана случайно, защото на 18 юли се навършват 181 години от рождението на Апостола.

Да видят първия в историята на селото паметник пристигнаха много хора от съседни градове и села. Специален гост на откриването на бюст – паметника, чиито автор е известният художник Иван Бахчеванов, бе президентът Румен Радев.

Пред него и стотиците гости кметът на Руен Исмаил Осман припомни знаменателните думи на Левски:  „Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение“.

Осман не пропусна да отбележи, че населението на цялата Община чувства в най-пълна сила думите на Апостола, защото ежедневно в Руен и близките населени места съжителстват различни етноси.

Пред държавния глава, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, бургаски депутати и гости, руенският кмет цитира и едно от най-известните стихотворения на поета Реджеб Кюпчю, роден в село Куклен и живял в Бургас.

 

България

Аз не съм чужденец

аз съм твой син.

Твоето слънце,

твоето гергефено нощно небе

ме познават.

Познават ме твоите пътища,

по които вървях,

и вървя.

Като дете, когато прохождах,

паднах

и целунах земята ти

и след тази целувка

направих

своята първа крачка.

Следата ми от този миг

е тук.

На твоята земя….

Реджеб Кюпчю