Да се въведе ясна дефиниция за „сезонен обект“ в Наредбата за преместваемите обекти на Бургас и да се премахне изискването всяка година тези търговци да подават една и съща документация за работа на обектите.  Това са част от новите предложения, които от Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургас ще отправят към местния парламент.

Идеите за промени в наредбата бяха представени пред членовете на комисията по туризъм в Общинския съвет. Председателят й Живко Табаков поиска той и колегите му да се запознаят с направените предложения. Новият вариант на наредбата, който е изготвен от бизнеса в града вече е входиран както в кметската администрация, така и в местния парламент.

Много от съветниците обаче не знаели за предложенията, стана ясно днес. Живко Табаков, днес от Асоциацията представиха своя вариант на наредбата. От бизнеса настояват за диалог и участие в работните групи, които подготвят промените в наредбата.

„Още през декември ни обещаха, че ще участваме в разработването на текстовете, защото касае пряко работата ни. До момента обаче така и не получихме покана“, коментира Николай Димитров от Асоциацията.

По предложение на Живко Табаков от Асоциацията ще оформят краен вариант на Наредбата, който ще бъде внесен за разглеждане от Общинския съвет през март. В него трябва да се опишат предложенията на бизнеса за начина на отдаване на преместваемите обекти, административните облекчения, които са възможни и вариантите за квадратурата на помещенията.

„Разбрах, че в момента има конфликт с някои от обектите, тъй като не отговарят на необходимите изисквания. Хубаво е да чуем и вашите предложения за начина, по който ще се упражнява контрол по наредбата“, коментира Табаков.

В момента от групата на ГЕРБ също са направили свои предложения за промени в наредбата. До поредните корекции се стигна след като през декември беше предложено павилионите да се отдават чрез жребии. Вносителите обаче оттеглиха докладната си, тъй като тя не получи одобрението на останалите съветници в местния парламент.