Такситата да се движат в бус лентите и така да облекчат и без това натоварения трафик в левите ленти за движение. Това предложи общинският съветник Ангел Божидаров. Идеята му получи моралната подкрепа на колегите му от транспортната комисия, но беше отхвърлена по същество заради ограничение в закона.

Според Божидаров частичното изменение на транспортната схема ще улесни трафика. „И без това автобусите от бързата линия се движат на 7 до 10 минути. През останалото време техните ленти са свободни“, коментира Божидаров.

Той даде за пример Женева, където на лентите е изписано, че са за автобуси и таксита. Подобна е практиката в повечето големи европейски градове. За Бургас обаче на този етап това няма как да се осъществи,, а причината е ограничение в чл. 15, ал. 6 от Закона за движение на пътищата.

Там ясно е разписано: „Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства.“

Съветниците не успяха да стигнат до единно становище, дали ако се промени маркировката и там се изпише, че лентите са и за таксита, ще се наруши законът. За сега бус лентите ще останат единствено за автобусите от градския транспорт.

Разделянето на пътните платна обаче е един от най-наболелите проблеми за бургаските шофьори. Мнозина недоволстват, че тези ленти стоят на практика празни и не се използват така интензивно, както останалите ленти, където пък се образуват задръствания.

Глобата за преминаване през бус лентата е 30 лева, но въпреки санкциите мнозина нарушават правилата и се опитват да избегнат трафика, като преминават през тях.