През 2012 год. Симеон Дянков стана най-мразеният човек в държавата. Но не заради политиката си на фискална дисциплина, а защото въведе тоталната забрана за пушене в заведенията.

Ресторантьори и собственици на квартални кръчми излизаха на протести, политици пресмятаха колко ще са загубите на бранша ако заведенията се опразнят, но напразно. Дянков отсече и забраната стана факт. В първите години дори се спазваше. Отдавна обаче в много от заведенията не се свенят и слагат пепелници на масите от сутринта.

Пуши се и в кафетата до училищата и на никой вече не му хрумва да глобява. Това май се оказа и основният мотив вицепремиерът Валери Симеонов да поиска отмяна на забраната.

Хората, които познават Симеонов, повдигат вежди с учудване. Все пак това е един от първите работодатели в страната, въвел финансови санкции за своите служители-пушачи.

Какви са мотивите на най-обсъжданото Вице, на нас не ни е ясно. Идеята му обаче отново повдигна дебата за пушенето на обществени места. Най-крайните непушачи са твърдо против и смятат, че забраната не просто трябва да остане, ами да бъде и по-строга. Пушачи пък се оплакват от дискриминация и искат да си димят свободно.

Тук-таме се прокрадва и идеята, че може би не е зле да се позволи в заведенията да се обособяват зони за пушачи. Решихме да попитаме и вас, нашите читатели. Подкрепяте ли идеята на Валери Симеонов да отпадне забраната за пушене в заведенията? Ако имате мнение по темата, гласувайте в новата ни анкета.

 

Снимка: Reuters