Точно една година след старта на изграждането на модерен Общностен център с детска градина в най-големия бургаски квартал „Меден рудник“,детското заведение е готово да посрещне 130-те деца, които ще се обучават там. На 17 септември, на Празника на Вяра, Надежда и Любов стартът на новата учебна година в Бургас ще бъде официално даден именно там от кмета на община Бургас Димитър Николов.

Общностният център за ранно детско развитие и родителска подкрепа „Надежда“ е най-модерното детско заведение на територията на  Бургас, предлагащо едновременно социални, здравни, психологически услуги за деца, родители и учители. Той се реализира в рамките на Проекта за социално включване на Министерството на труда и социалната политика и е на обща стойност 3 470 000 лв. – от тях 865 000 лв. осигурени от Община Бургас, а останалите  - държавно финансиране.

Проектът се изпълнява на два етапа, включващи  изграждане на два отделни корпуса. Към настоящия момент готов да отвори врати и започне работа е корпус А. В деня на неговото откриване ще бъде даден старт на строителството и на втория корпус Б. Целият срок за изпълнение на проектните дейности е две години. Освен строително-монтажни дейности, в тях са заложени още закупуване на обзавеждане и оборудване и предоставяне на социални услуги.

Сградата на корпус А на общностен център „Надежда“ разполага с три нива. На първото са обособени кухненски блок и складови помещения, второто разполага с две спални отделения и стаи за занимания, лекарски кабинет, зали за индивидуална и групова работа с деца и родители. На ниво три са обособени още две стаи за игра със спални към тях. Сградата разполага и с голяма тераса, подходяща за провеждане на занимания на открито. В двора на детската градина на площ от 285 кв.м. е обособена площадка, оборудвана с модерни съоръжения за игра и специална ударопоглъщаща настилка, отговаряща на всички съвременни стандарти за безопасност. Към градината има и изграден паркинг. Районът е озеленен с нова дървесна и тревиста растителност.

Новопостроеният корпус А на общностния център е на обща стойност 1.7 милиона лева. В тази сума влиза както строителството, така и цялостно обзавеждане на центъра, а на по-късен етап е предвидено и закупуване на автобус, който ще осигури превоза на деца от по-отдалечени райони.

Заниманията на децата в градината ще бъдат организирани в четири групи. От догодина, с построяването на корпус Б, ще бъдат разкрити още четири. Общностният център ще предлага индивидуална и групова работа с деца от 0 до 3 г. и от 3 до 7 г., както и с техните родители и учители. В него ще работят специалисти - психолози, социални работници, невролози, логопеди. Социалното заведение ще предлага още ранна интервенция за деца с увреждания и почасово гледане на деца.

Със спестени 300 000 лв. от бюджета на обекта при проведените тръжни процедури и по настояване на кмета Димитър Николов в корпус Б е предвидено изграждане и на модерен басейн. Освен за плуване, той ще се използва и за рехабилитация на деца с двигателни увреждания.