Конфликт в Закона за движение по пътищата може да вкара в затвора шампиона по киокушин карате и треньор на националния отбор Христо Терзиев. Както Gramofona.com вече писа в родния град на Терзиев – Несебър започна подписка в негова защита.

Сенсеят е подсъдим по дело за катастрофа с две жертви. Проверка на Gramofona.com установи, че другият участник в ПТП-то е също щеше да бъде подсъдим като съпричинител на катастрофата, ако беше оцелял.

Водачът от ромски произход просто спрял в средата на магистрала „Тракия“ вечерта, за да затвори счупения преден капак на колата си. На мястото не е имало светлини, нито обезопасителен триъгълник. Тогава е пометен от колата на Терзиев. Сенсеят е карал със 121 км/ч, много под допустимите 140 км/ч. Въпреки това, прокуратурата формулира обвинението, че се е движил с несъобразена скорост.

Анализ на вещото лице по автотехническата експертиза установява, че ако Христо Терзиев се е движил с под 76 км/ч, е щял да избегне удара. Дали обаче магистралата позволява по нея да се движат автомобили с ниска скорост?!

От фондация „Безопасни улици“ коментираха, че ниската скорост в случая е по-опасна. „Когато се движиш бавно на високоскоростен път, можеш да предизвикаш сериозни инциденти“, коментира Михаил Попов.

В закона не е посочена минимална допустима скорост за движение по магистралата, но забранява превозните средства, които не могат да вдигнат над 50 км/ч. Сега съдът ще трябва да прецени дали скоростта на Терзиев е съобразена с пътните условия.

В Закона също така изрично е забранено спирането на автомобили на магистралата, дори и в аварийната лента.