Жители на Ахелой протестират срещу чисто новия път от курорта „Слънчев бряг” до Поморие, съобщава Нова телевизия. Хората се недоволни, защото трасето заобикаля Ахелой и пътят им се увеличава двойно. Новият път беше открит в петък от премиера Бойко Борисов, който коментира, че пътят е обещан от 40 години. Само за две години в участъка са станали над 150 катастрофи, с четирима загинали и десетки ранени.

Новото четирилентово трасе обикаля около Ахелой и на практика според местните няма опция, прибирайки се от к.к. „Слънчев бряг”, където работят голяма част от хората на Ахелой, автобусите подминават Ахелой, стигат до кръгово движение, което се намира между Каблешково и Ахелой. Според хората това удължава пътя до домовете им с цели 8 километра.

„Работя в Несебър и се прибирам с автобус №11. Когато се качвам в автобуса, питам шофьора дали ще спре в Ахелой. От петък миналата седмица насам, това ни се отказва. Ние нямаме нищо против магистралата, но е добре да се влиза в селото и да ни оставят на спирките. Все пак си купуваме карти за транспорта предварително”, обясни за „Здравей, България” една от протестиращите жени, жител на Ахелой.

Много ни е трудно да влизаме от к.к. „Слънчев бряг” в Ахелой. Като разстояние пътят ни се удължава с 8 километра, заради което закъсняваме за разписанията от Бургас. 10-15 минути за нас е от значение”, коментира служител в транспортна фирма.

„Има възможност за пътуващите от к.к. „Слънчев бряг” да влизат в Ахелой през кръговото кръстовище на първокласния път. По проект имаше възможност да бъде изградена един ляв завой в директното трасе на обходния път. Но понеже по този участък основното направление е в хоризонтална крива, кръстовището е със силна ограничена видимост, тази възможност отпадна”, коментира инж. Христо Гюров, представител на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Снимка: Пресцентър МРРБ