Цената на билетчето в градския транспорт да бъде различна за различните маршрути. Идеята разви пред журналисти общинският съветник адвокат Евгений Мосинов. Според него при по-къси разстояния пътуващите биха могли да плащат 1,3 лева, а при по-дълги, например от Бургас до квартал Банево-2 лева.

Според Мосинов, който гласува против завишението на цената, трябва да се търсят други механизми за финансовото стабилизиране на „Бургасбус”.

Адвокатът е на мнение, че община Бургас би могла да преразгледа условията по договора, по който отдава новопридобитите автобуси „Соларис” на „Бургасбус”под наем.

„Дружеството е поставено да търпи последиците от неправилни според мен решения на Общинския съвет. Например присъединяването на „Рудник” и „Черно море” към града и необходимостта „Бургасбус” да осигури за 1 лев транспортна услуга с нови, купени със заем, съчленени автобуси. Все пак разстоянието до там е 30 километра”, коментира пред журналисти по време на правната комисия Мосинов.

„Това второ обсъждане мина формално и не се потърсиха резервите, които Общината може да намери като собственик на дружеството и като наемодател на автобусите. Това е моята теза”, допълни още общинският съветник.

По-високата цена на билета ще бъде гласувана във вторник. Ако местният парламент одобри искането, то тя ще влезе в сила от януари следващата година.