С убиване на животни болест не се спира. Това заяви пред журналисти д-р Петър Бодуров, който заедно с общинския съветник от НФСБ Георги Дражев и кмета на Малко Търново Илиян Янчев дадоха пресконференция по повод избитите вчера овце и кози в царевското село Кости. Причина за това действие бе съмнения за зараза от чума в някои от животните.

„На мен ми е много чудно кой е този, който е констатирал, че животните са заразени с чума. Аз за пръв път чувам, че при тях има такова заболяване. Ако все пак е констатирано, че наистина са болни от това – веднага трябва да се направи ваксинация и да се запазят здравите животни“, каза още Бодуров.

Той се надява всичко това да бъде прекратено навреме, защото: „ставаме за срам не само пред децата си, но вече и навън“.

Бодуров допълни, че единствено чрез заповед на министъра на земеделието и храните овцете и козите могат да бъдат умъртвени, в случай, че болестта бъде потвърдена и няма ваксинация за нея.

И тримата присъстващи са категорични, че не е това начинът за решаването на проблема. Според тях освен извършването на ваксинация, трябва да се вземат стриктни административни и законови мерки.

„Трябва да възвърнем действието на стария ветеринарно-медицински закон, защото той брани чрез съответни мерки животновъдството в Южна България. За една котка или куче вдигаме цялата държава, а по този проблем се мълчи. Ако не вдигнем шум няма да има поминък за хората в района на Странджа“, категоричен е Георги Дражев.

Той заяви, че ще извикат премиера и президента на България, а ако се наложи и комитета за национална сигурност.

„Унищожаването на поминъка и хранителната банка, която създава независимост и суверенност на една държава, е свързан и с националната сигурност“, допълни Дражев.

Кметът на Малко Търново каза, че е дошъл на пресконференцията, за да изрази страха, мъката и притесненията на животновъдите в общината.

„Когато мечката играе в съседния двор, тя идва и вкъщи. Този проблем в момента се решава малко по Сталински метод: Няма животно – няма проблем. За мен този начин е убийствен не само за животните, но и за животновъдите. В Странджа освен ветеринари ще трябва да дойдат и други лекари, за да помогнат на хората“.

Янчев допълни, че заради целия този казус няма как да бъдат привлечени инвеститори в района.

„Странджа е най-чистата планина, как така всички болести минават през нея? Тези животни са селектирани преди около 30 години. Ако се унищожи поминъкът защо изобщо местните да стоят по родните си места“, попита градоначалникът.

Проблемът със заразени от чума животни тръгна от боляровското село Воден. Преди седмица там бяха умъртвени близо 1200 животни. Вчера в село Кости пък бяха избити около 400 овце и кози именно поради същите съмнения.