По традиция на 14 февруари се разгаря истински спор и един срещу друг се изправят Свети Валентин и Трифон Зарезан. За това и ние решихме да проверим, коя традиция ще спазят бургазлии и какво ще отбележат утре – денят на влюбените или денят на виното. Репортерска проверка на Gramofona.com показва, че мъжете над 50 са традиционалисти и залагат на българското.

„Утре ще празнуваме Трифон Зарезан, досега Свети Валентин не сме го празнували, предпочитаме да заложим на нашия традиционен празник“, казва 53-годишният Наско Щерев, който работи като таксиметров шофьор. Все пак и той очаква деня на влюбените, но интересът му е чисто професионален. „Най-много работа има на Свети Валентин, поне за нашата професия е така, утре вечер е „жътва“, обясни Наско Щерев.

Веселин Стоянов ще отбележи празника на влюбените със своята любима. Признава, че вече е готов с подаръка и няма търпение да й го даде. Преди години той е успял да я изненада истински като й е подарил романтична екскурзия. „Най-изненадващият подарък, който съм правил на своята половинка за Свети Валентин е екскурзия в Тоскана, Италия преди три години. Утре отново заедно ще посрещнем празника, но този път по-скромно“, споделя 32-годишният бургазлия.

Други влюбени няма да имат възможността да посрещнат празника заедно, защото пречка за тях се оказва разстоянието. Такъв е случаят с 28-годишния Красимир Димитров, който в момента е разделен със своята приятелка, но не заради влошени взаимоотношения, а защото тя е от Силистра.

„Тази година за Свети Валентин ще сме разделени – тя е на друго място, а аз съм си тук, но ако двама души се обичат истински – могат всеки ден да си „празнуват“ подобен празник, каза още той.

Свети Валентин винаги е давал повод на влюбените да изразяват чувствата си един към друг. Всеки избира своя начин, по който да демонстрира обичта си към любимия си човек, като някои от идеите са по-нетрадиционни. Преди 3 години влюбен бургазлия изписа на брега на морето „Обичам те, Гери“. Дали и тази година някой Ромео ще покаже обичта си по подобен начин – предстои да разберем.