С венци и цветя, положени на бюст-паметника на Христо Ботев в морската градина бургазлии изразиха признателността си пред поета-революционер, отдал живота си нашата свобода.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В церемонията по повод 165 години от рождението на  великия син на България се включиха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, депутатът  Стоян Гюзелев, общински съветници, представители на общинска и областна администрации, ветерани от войните, политически и обществени организации и много граждани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Актьорът Валери Еличов по особено емоционален начин припомни подвига на Ботев, опирайки се на стихове на Недялко Йорданов и почти неизвестно стихотворение на Христо Смирненски.

 

Христо Ботев е на особена почит в Бургас. Паметта за неговия  живот и  дело се подхранва и с много културни  инициативи. Спектакълът „ Жив е той”  на Валери Еличов и Христо Симеонов се игра с голям успех не само в Бургас, но и зад граница. За представянето му има покани от българската общност в Полша, Унгария, Германия, Австрия...даже от САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

Традицията да се чества рождението на Христо Ботев всяка година спази и Военния клуб в града, който организира честване и литературно четене.