Бургаският общински съветник от СЕК Константин Бачийски е изумен, че в общинския превозвач „Бургасбус” работят над 800 души. "Учудвам се на броя на служителите, та ние имаме 60-70 автобуса”, каза пред Gramofona.com бургаският парламентарист. Той открито заяви, че не подкрепя  увеличението на билета за градски транспорт и гласува против на днешната общинска сесия.

Бачийски призна, че е прочел ред по ред финансовите параметри на общинския превозвач и не е намерил нито една причина за завишението.  От 1 декември цената вече не е 1 лв, а 1,30 лв.

 „Услужливо в таблицата от параметрите на „Бургасбус” за 2016 година бе записано, че цената на километър е 2,58 лева, но не е написано колко са километрите, които се изминават. Може дори да се окаже, че пробегът на километър има вероятност да се намали, но не и да се увеличи с 5 %, което не предразполага увеличаване на цената на билета”, обясни Бачийски.

По-рано днес началникът на „Бургасбус” инж. Петко Драгнев каза, че от 7 години цената на билета в града не е променяна. Той отбеляза, че за това време минималната работна заплата е скочила от 240 на 460 лв., а средната със 79%”.

Като мотив за завишението Драгнев посочи и скока на цената на метана. Според Бачийски обаче ако цената на метана се е покачила с 25,30 %, за сметка на това тези, които са на дизел са паднали с 30 %. „На едното гориво цената се повишава, а на другото намаля”, посочи още общинският съветник. В заключение Бачийски добави, че е можел да подкрепи докладната записка, само ако е видял данни, че дружеството е в наистина тежко състояние и няма как да работи.