Започва изпълнението на 28-те регионални програми за заетост. С тях ще се осигури работа за период до 6 месеца на повече от 2500 души, които имат най-големи трудности при реализацията на пазара на труда. По програмите ще се наемат приоритетно младежи до 29 години, хора над 50-години и дълготрайно безработни.

Трудовото възнаграждение и осигуровките им ще се финансират със средства от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за активна политика на пазара на труда. Крайният срок за изпълнение на регионалните програми е до 31 март 2017 г.

По програмите ще се реализират широк спектър от дейности с местно значение, като поддържане и опазване на общинската и държавната собственост - училища, детски градини, читалища, поддържане на пътища, спомагателни дейности в пенсионерски клубове, помощ в обществените трапезарии, социален патронаж и др. общополезни дейности. От друга страна ще се осигури заетост на лица от уязвимите групи през зимата, когато липсват възможности за сезонна работа.

Регионалните програми са разработени въз основа на проектни предложения на областната и общинските администрации и са съобразени с приоритетите в политиката за насърчаване на заетостта и потребностите на регионалните пазари на труда.

Общият бюджет за 28-те регионални програми е 7 207 200 лв. Разпределението се регламентира с изменения в Националния план за действие по заетостта. Финансирането на регионалните програми за заетост за всяка област за 2016 г. се определя според средномесечното равнище на безработицата и средномесечния брой регистрирани безработни през 2015 г.

Снимка: novavarna.net