Програмата за безплатно саниране на жилищните сгради е спряна. Това потвърди зам.-кметът на Бургас по строителството Чанка Коралска за Gramofona.com. По-рано днес сайтът OFFNews съобщи, че в началото на юли регионалният министър Николай Нанков е изпратил писмо със заповедта до всички кметове в страната. Причината е, че дадените първоначално 2 млрд. лв. за саниране вече са изчерпани, а нов транш за удължаване на програмата не е отпуснат.

Спирането на програмата за енергийна ефективност се отнася за тези сгради, чиито жители тепърва са направили или смятат да направят сдружения на собствениците и все още не са подали документи в общините. Те няма да бъдат приемани. Няма проблем за вече одобрените за саниране сгради, за които има сключени договори – те със сигурност ще бъдат ремонтирани.

Не е ясно обаче положението с тези блокове, които са подали документи в Общината и са входирани в Българска банка за развитие в списъка за саниране, но няма обявени обществени поръчка за избор на фирми, които да извършат строително-ремонтните дейности. По думите на Коралска само в Бургас „висящи“ са около 100 блока.

„Не мога да ви кажа какво ще се случи с тези сгради, които са във втора фаза на програмата. Чакаме решение на Министерството за тях. Неясно е дотолкова, доколкото е неизвестно кога ще стартира процесът по сключване на договори за финансиране с банката“ – коментира Чанка Коралска. Тя допълни, че всеки ден очакват решение на МРРБ за тези случаи, но засега такова няма.

Припомняме, че един от основните акценти в предизборната програма на ГЕРБ беше обещанието, че програмата за енергийна ефективност ще продължи, като санирането ще обхване дори еднофамилните жилищни сгради.