Фина, аристократична и с типичното за нея чувство на респект към публиката, невероятната Цветана Манева даде старт на най-новия фестивал на изкуствата в Бургас. Актрисата е патрон на Порт Прим Арт Фест, а присъстващите в Магазия 1 имаха възможност да видят филма на Георги Тошев, посветен на една от най-красивите и обичани български. "Пожелавам началото, на което съм тук днес, да ви донесе този шанс, който аз съм имала. Един град се поддържа с енергия, усет за естетика и вкус, с отношение към хората. Нямате избор - фестивалът ви ще е устойчив. На добър час!" , пожела Цветана Манева на присъстващите. „Парчета живот“ е един от трите филма, които Георги Тошев е снимал за Цветана Манева.

Самия той признава, че това е филмът, който обръща най-малко внимание на ролите на Цветана Манева. Показва я в ежедневието й, при срещите й с различни хора и студентите й.

„Бургас прави нещо, което никой не прави. Да направиш нещо в камерна атмосфера, когато всички залагат на грандоманското, това е привилегия на умните“, коментира минути преди началото на прожекцията авторът на „Парчета живот“ Георги Тошев. На откриването на Порт Прим Арт Фест присъстваха творческият директор на фестивала, художникът Стефан Божков, кметът на Бургас Димитър Николов, Петя Карамаска – представител на Гранд Хотел и СПА Приморец, който е организатор и домакин на фестивала, заедно с община Бургас.

На чаша вино в Магазия 1 на Морската гара се събраха и творците, които участват в различните събития на фестивала:

Кино и вино експертът Веселин Савов, Васко Ернст Бърдаров и Лилия Колева-Бърдарова от Бърд-Арт Студио, операторът и директор на кино фестивал "Карантината" Георги Кръстев, художниците Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов.

Втората част от първата фестивална вечер продължи в Гранд Хотел и СПА Приморец. Там бургазлии имаха възможност да се насладят на „Кино и вино“ – формат, който за първи път излиза извън София.

Представени бяха изключително интригуващи вина от изба в Сицилия, всяко в подходящ кулинарен акомпанимент. Събитието протече под вещото ръководство на Веселин Савов, който е с над 20-годишен опит и в киното, и в професионалния свят на вината. Всяка чаша от напитката на боговете, бе подплатена с интригуващи разкази от света на титаните в киното и по-специално Франсис Форд Копола - най-големият винар сред кинаджиите.

Днес, 10 октомври, Порт Прим Арт Фест продължава с изложба на гладиаторски шлемове на Васко Ернст-Бърдаров и Лилия Колева-Бърдарова от Бърд Арт Студио. Тя ще започне в 17:00 часа в Магазия 1 на Морска гара. Час и половина по-късно в Културен център "Морско казино" е премиерата на филма на Георги Тошев "Кристо в Япония". Входът и за двете събития е свободен. 

Порт Прим Арт Фест е най-новият фестивал на Бургас, който обединява различни форми на изкуство и ги предлага на публиката по един изключително привлекателен начин. „Това е едно ново начало на приятелство между артисти и публика в град, който го заслужава“, коментира творческият директор на фестивала Стефан Божков.