Казусът „Ралф Сунберг“ вкара в обяснителен режим Районния съд в Несебър. След като стана ясно, че шведът, който ритна камериерка, се разминава единствено с глоба от 4 500 лв., заваляха стотици коментари по темата. В спора се намеси и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която публикува следния коментар в личния си профил във Фейсбук:

И като юрист, и като политик знам, че има правило - съдебните решения да не се обсъждат, а да се изпълняват. Но след като прочетох новината, че шведът, ритнал камериерката, е осъден на 4500 лв. глоба и си е заминал, обявявам, че няма да се съобразявам с правила. Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв. Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта. Помогнете ми да намеря госпожа Петкова. Искам да я погледна в очите и да й се извиня!

Юристът и законотворец Корнелия Нинова пропуска основния факт, че не съдията по делото, а законът предвижда в подобни случаи да не се търси наказателна отговорност, а единствено административна. Нейният коментар буди недоумение по няколко причини. Първо, г-жа Нинова е депутат от има-няма 8 години. Би трябвало да е наясно, че именно депутатите са тези, които пишат законите в страната.

А законът в случая „Ралф Сунберг“ е повече от категоричен. Шведът, колкото и да ни е антипатичен, е с чисто съдебно минало. Ритната камериерка Диана Петкова пък, за щастие, се е разминала само с лека телесна повреда (тук, между другото законът също е категоричен и много ясно е описал видовете телесни повреди). Така че в ситуации като тази, обвинението задължително се съобразява с чл. 78а от Наказателния кодекс и обвиняемият се освобождава от наказателна отговорност.

Т.е. ще плаща само глоба. Има обаче и още един притеснителен момент в коментара на партийната лидерка. А той е, че тя, като представител на Народното събрание си позволява да уронва престижа не само на конкретен съдия, но и на цяла една институция, която и без това в момента е с разклатено доверие.

Наложи се и от Районния съд в Несебър да обясняват защо и как се е стигнало до санкцията от 4 500 лв., която е само с 500 лв. по-ниска от определения максимум. Между другото Ралф Сунберг ще я плати. Нищо че си тръгна ден след присъдата. Просто законът в такива случаи предвижда съдът в Несебър да уведоми властите на Кралство Швеция, че техният поданик е осъден да плаща.

И ако в България е лесно да избегнеш правосъдие, то в Швеция това не се случва току – така. Между другото, добре е г-ж Нинова да се сети, че точно в момента Народното събрание обсъжда и коментира промени и в Наказателния кодекс, и в Наказателно-процесуалния, и в Гражданско-процесуалния. Т.е. ако се срамува от съдийски решения, сега е моментът да поиска промяна. Защото не винаги решенията на магистратите са срамни, много често срам предизвикват законите.