Бургаският диригент Левон Манукян се отказа от наградата „Завърнали се младежи”. Във Фейсбук той написа, че кампанията е също толкова измислена, колкото и „Бург на годината”. Публикуваме позицията на Левон Манукян без редакторка намеса!

Относно “Бург на годината”

Тази година не се явих на награждаването, защото дни преди това знаех кой ще бъде победителят в тази “надпревара”. За мен тази награда е без никаква стойност, освен морална. Но никога не бих се борил със зъби и нокти, за да я получа (както се случи при друг кандидат).
Не обвинявам номинираните, не обвинявам и хората, които са дали гласовете си за един и друг номиниран. Отправям критика към организаторите на “наградата”и към екипа на радиото, което провежда цялата кампания!
За мен до последно не беше ясно как може да се награди човек, който 10-12 дни преди това заяви публично желанието си да се оттегли от класацията, а радиото продължаваше да настоява той да остане и да бъде “моралният победител”...
Не ми стана ясно защо администраторите на сайта до последно държаха разликата между мен и другия кандидат с около 600 гласа (в моя полза), а в последните часове (!) на гласуването започнаха да му увеличават стремглаво бройките, за да се изравни с мен (за по-малко от минута с по 20-30 гласа). И така … за няколко часа той ме “надмина” с няколко точки и веднага след това гласуването приключи! Беше повече от ясно, че това беше единствено и само работа на админите, които поддържат сайта.
Не видях до последно къде са условията за гласуването, правилата, крайния срок на гласуване (никъде не беше видимо показано за потребителите!).
Не разбирам как сайтът може да подкрепя хора, които имат някакъв вид “конфликт на интереси” (същите те се явяват или са се явявали вид спонсори и/или съ-организатори!).
Това го разбрах след редицата е-майли, които получих, телефонните обаждания и скрийншотовете, които направих…
Няма да изпадам в обяснения, защото ще е под нивото ми. Но ако все пак някой пожелае, ще приложа всичко, което пазя като кореспонденция.
За мен “Бург на годината” е кампания, целяща да вдигне рейтинга на една медия и аз също съм използван като част от нея. Затова съжалявам, че попаднах в тази унизителна история.
И в заключение – кампанията “Завърнали се младежи” е също толкова измислена, колкото и “Бург на годината”.
Тази година (за предишните не съм следил) са номинирани деца, които са на възраст между 14 и 19 години… Какви “завърнали се младежи” са те?! От къде?! Та те още никъде не са отишли да учат, за да се завърнат! Те са деца с огромни постижения и трябваше да бъдат наградени в друга категория, да получат високи отличия от Общината, от Министерствата (искрено се надявам, че имат такива, защото наградите им са впечатляващи).

И след всичко, което написах, взех решение (макар и със закъснение) да се откажа от връчената ми преди години награда “Завърнали се младежи”, защото разбрах “стойността” на тези номинации и не желая името ми да присъства в тях по какъвто и да е начин.
Не съм от хората, които търсят своите “аплаузи веднъж в живота”.


Благодаря на всички, които ме подкрепиха!