Обвиненията на петимата митничари, задържани на пункта в Малко Търново, са повдигнати в Бургас, разбра Gramofona.com.

Акцията, при която първоначално бяха арестувани, а по-късно освободени 20 митнически служители, се провежда под надзора на Специализираната прокуратура, която е в София.

От столицата обаче е бил изпратен наблюдаващ прокурор. Именно той е повдигнал обвиненията на петимата и е издал прокурорското постановление, с което им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Разпитите на задържаните митничари са продължили цяла нощ. Обвиненията са повдигнати днес по обед. Останалите 15 служители на ГКПП Малко Търново са били освободени тази сутрин.

Общо 32 претърсвания са извършени вчера от антимафиотите, изпратени на ГКПП Малко Търново. Обискирани са жилища, офиси, автомобили и самият митнически пункт. Униформените са открили общо 10 хил. лева, но сумата не е била на едно място.

От прокуратурата са категорични, че обвинените петима митничари са били в сговор, за да извършат престъпление по служба, а именно да получават подкупи от преминаващите шофьори.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че сумите, които са вземани са били малки. Митничарската група действала от месец май, а за разбиването й са използвани специални разузнавателни средства.