36-годишният Мартин Жеков, който предизвика истинска заложническа драма това лято, се отърва с изключително лека присъда.

Жеков ще трябва една година да се подписва при пробационен служител и да работи в полза на обществото общо 200 часа.

До тази присъда се стигна, след като бургазлията сключи споразумение с прокуратурата, което е било одобрено и от Бургаския районен съд на 8 ноември.

Той се признава за виновен единствено по обвинението, че е заплашвал пристигналите на място полицаи, за да не изпълнят служебните си задължения.

Обвинението, че е държал като заложници малолетния си син и майка си, така и не бяха доказани. Малко след случая се оказа, че жената на Мартин е оттеглила обвиненията си.

Детето пък е държано в апартамента на родителите си и е бил под надзора на единия от тях. Тъй като то е малолетно и не може да изразява свободно волята си, то това правят вместо него майка му и баща му.

Именно това е тънкият момент, който позволи на Мартин да се отърве от тежкото обвинение. На 21 юни вече в дома на Мартин Жеков в к/с „Славейков“ избухва семеен скандал.

Сигнал в полицията подава Петя – жената, с която Жеков живее и с която отглеждат тригодишния си син. Пристигналите на място униформени видели младия мъж, който държал момченцето в едната си ръка, а в другата нож с 10-сантиметрово острие.

Мартин заплашил полицаите, че ще нарани и себе си, и сина си, ако не се махнат. После затворил вратата. 20 часа се опитваха униформените да успокоят силно афектирания мъж и да го накарат да освободи детето.

Операцията беше под надзора на Директора на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. До щастливата развръзка се стигна и след дълги преговори с психолози, които през цялото време уговаряха Мартин да освободи детето. Споразумението с прокуратурата не подлежи на обжалване.