Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров е получил втора присъда от 15 години затвор. Това обявиха от прокуратурата. По-късно днес прокурори от Военно-окръжна прокуратура - София ще дадат брифинг.

Киров отговаря за присвояването на повече от 5 млн. лв.

Това е второто подобно обвинение срещу него, след като по първото той получи 10 години затвор на втора инстанция. Делото обаче беше върнато от Върховния касационен съд за преразглеждане.

Генералът отговаря и за разгласяването на държавна тайна.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Тогава Киров е обвинен в това, че от 2007г. до 2011г. като директор на Националната разузнавателна служба (НРС), в съучастие със свой подчинен, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.

 

Източник и снимка: Offnews.bg