Контрабандни цигари за над 830 000 лева, скрити в шлифовани дъски, задържаха на пристанище Бургас. Това съобщиха представители на прокуратурата и Агенция „Митници”.

На 1 август, кораб, плаващ под либерийски флаг и идващ от Турция, е акостирал на пристанището в морския град. При извършената проверка от страна на митническите служители са били открити 20 броя палети с шлифовани дъски от иглолистен материал. Когато стоката е минала и рентгенов контрол на 7 август, е било забелязано, че палетите са с различна плътност.

След издадената митническа декларация на 9 август, е извършен и обстоен анализ още в същия ден като е установено, че в палетите са скрити общо 111 312 броя кутии цигари, на стойност 834 840 лева, които са били с беларуски бандерол.

От прокуратурата и Агенция „Митници” не разкриха дали има задържани, но информираха, че за подобен тип престъпление законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Контрабандната стока е била планира да бъде внесена на родния пазар. Получател на пратката е Българско търговско дружество, поясни окръжният прокурор Георги Чинев.

Заместник началникът на Агенция „Митници” Юлиян Мирков допълни, че този случай не е прецедент, но тук е интересен начинът на укритие.

„Извършителите на деянието са направили изклчючително добра подготовка. Извършени са разпити на свидетели, огледи. Предстои още работа по разследването”, допълни Мирков.

 

Снимки: пресцентър, Апелативна прокуратура-Бургас