Окръжната прокуратура в Бургас откри законови нарушения в решението на Бургаския окръжен съд, чрез което стрелецът от Свети Влас се оказа на свобода. На 8 май Кирил Атанасов опита да застреля бившата си жена. След нападението 54-годишният мъж простреля себе си и се озова в болница. Още докато беше в лечебното заведение, Кирил се оказа с обвинение в опит за убийство и прокурорско задържане от 72 часа.

Държаното обвинение поиска още вчера постоянния арест на мъжа. До 17 часа дежурният съдия Захарин Захариев така и не уведоми прокуратурата за решението си. Тогава обаче изтече прокурорското задържане и Кирил Атанасов се оказа напълно свободен човек. Днес в деловодството е било получено определението на съда, съобщиха от прокуратурата.

В него пише, че производството е прекратено на закрито заседание. Това обаче е в противоречие с Наказателно-процесуалния кодекс, категорични са от прокуратурата. От там цитират чл. 64 от НПК, в който изрично е указано, че съдът незабавно разглежда делото в открито съдебно заседание, което да се проведе с участието на прокурор, обвиняемия и негов защитник. „В НПК не е указана възможност в хипотезата на чл.64 от НПК съдът да се произнася по какъвто и да е начин в закрито заседание“, допълват от държавното обвинение. 

Второто нарушение на НПК, което прокуратурата открива е в мотива на съдия Захарин Захариев, че мярка за неотклонение не може да се гледа, тъй като обвиняемият е в болница.

„При невъзможност обвиняемият да се яви в съдебно заседание по медицински причини, както в случая поради лечение в медицинско заведение, законодателят е предвидил в чл.262 от НПК възможност за провеждане на съдебно заседание или отделни съдебни действия извън съдебната зала (в случая в УМБАЛ- Бургас)“, обясняват от прокуратурата.

От там уточняват също така, че са отправили молба за отлагане на самото дело докато се изготви съдебно-медицинската експертиза на Кирил. Това обаче не е било уважено от съда. Още вчера държавното обвинение поиска постоянна охрана за бившата жена на стрелеца. На него е издадена и забрана да напуска страната. В момента Кирил Атанасов се намира в УМБАЛ – Бургас. Той се лекува в отделението по Неврохирургия.